Πυρκαγιά έξω από το Κέντρο Υποδοχής στην Σάμο

Mια ακόμα φωτιά, εκδηλώθηκε αργά χθες το βράδυ στη Σάμο, έξω από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων (ΚΥΤ). Εκείνη την ώρα στην περιοχή έπνεαν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, η άμεση όμως επέμβαση της Πυροσβεστικής δεν επέτρεψε την επέκταση της φωτιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου του υπουργείου Εσωτερικών, στο Κέντρο Υποδοχής διέμεναν χθες 2.205 άτομα. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι εγκαταστάσεις αυτές έχουν χωρητικότητα μόλις 700 άτομα!

Η υπεράριθμη τοποθέτηση ανθρώπων στους προσφυγικούς καταυλισμούς είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, δείγμα των αντίξοων συνθηκών στις οποίες διαμένουν οι άνθρωποι αυτοί. Αφενός νησιά όπως η Σάμος δεν ήταν προετοιμασμένα για την υποδοχή τόσο μεγάλων ανθρώπινων ρευμάτων, αφετέρου είναι λίγο ασαφές ποιος τελικά θα αναλάβει την διαχείριση αυτού του κρίσιμου ζητήματος.

Επιπρόσθετα κίνδυνοι όπως η πύρινη απειλή στις περιπτώσεις αυτές δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα σε αυτά τα νησιά που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους το μεγαλύτερο φορτίο αυτής της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.