ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ – Ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Η Ρουμανία και η Ιταλία συμφώνησαν να λάβουν μέτρα με σκοπό την καταπολέμηση της βίας ενάντια στις γυναίκες μετανάστριες από τη Ρουμανία που εργάζονται στην Ιταλία.

Έρευνα του ”Observer” αποκάλυψε ότι χιλιάδες γυναίκες ρουμανικής καταγωγής πέφτουν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης από τους Ιταλούς εργοδότες τους.

Μια αντιπροσωπεία από την Ρουμανία είχε συναντήσεις με επαρχιακούς εκπροσώπους και οργανώσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών για να συζητήσουν τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες βρίσκονται οι γυναίκες από τη Ρουμανία που εργάζονται στην Ιταλία, και να προσπαθήσουν να βρουν λύσεις.

“Η αδήλωτη εργασία είναι ένας σημαντικός κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι, και η σεξουαλική εκμετάλλευση είναι υπαρκτή”, δήλωσε Ρουμάνος υπουργός κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. “Το γεγονός ότι οι Ρουμάνοι εργαζόμενοι πλέον καταγγέλλουν αυτή την παραβίαση των δικαιωμάτων τους είναι ένα σημαντικό βήμα, ωστόσο θα πρέπει αυτά να τα προλαβαίνουμε πριν συμβούν.  Για να γίνει αυτό, πρόκειται να συνεργαστούμε με τις ιταλικές αρχές”, είπε.

Περίπου 5000 γυναίκες από τη Ρουμανία εργάζονται εποχικά στον τομέα της γεωργίας στην επαρχία Ragusa της Ιταλίας. Αλλά η αντιμετώπιση που τυγχάνουν οι εργαζόμενες αποτελεί ένα σκάνδαλο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και σε καθεστώς μάλιστα πλήρους ατιμωρησίας.  Ενώσεις μεταναστών, αρχές και συνδικάτα εκτιμούν ότι περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των γυναικών από τη Ρουμανία που εργάζονται στην επαρχία Ragusa εξαναγκάζονται σε σεξουαλικές σχέσεις με τους εργοδότες τους, και σχεδόν όλες από αυτές εργάζονται σε συνθήκες καταναγκαστικής εργασίας και σοβαρής εκμετάλλευσης.

Οι ιταλικές αρχές χαρακτήρισαν τις συνθήκες αυτές ως ”απαράδεκτες” και δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα κατά της εκμετάλλευσης των γυναικών, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, στήριξη των θυμάτων κακοποίησης ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο κατασκευής ενός καταφυγίου για τα θύματα.