ΣΚΛΗΡΑΙΝΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – Αρνείται να δεχτεί πρόσφυγες

Η πολωνική κυβέρνηση αρνείται την υποδοχή προσφύγων και η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει νομική διαδικασία εναντίον της για παράβαση Συνθηκών. Η κυβέρνηση αρνείται ξεκάθαρα την υποδοχή προσφύγων στη χώρα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συμφωνίας για μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.

«Η Πολωνία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την θέση της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Κόνραντ Σιμάντσκι στην απόφαση των Βρυξελών να ξεκινήσουν διαδικασία για παράβαση των Συνθηκών κατά της Πολωνίας της Ουγγαρίας και της Τσεχίας – χωρών που αρνούνται την είσοδο σε πρόσφυγες. Ο Σιμάντσκι επιρρίπτει στην ΕΕ ότι δεν κάνει συμβιβασμούς επί του προσφυγικού και ότι τα μέτρα που προσπαθεί να επιβάλει συμβάλουν στη διάσπαση στην Ευρώπης. Το πραγματικό όμως πρόβλημα αναφορικά με την προσφυγική πολιτική της Πολωνίας έχει βαθύτερες ρίζες και έρχεται στην επιφάνεια κάθε φορά που γίνεται λόγος για τα τρομοκρατικά χτυπήματα του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους.

Μόλις πριν από δύο χρόνια η προηγούμενη πολωνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί για την υποδοχή 7.000 προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ και την Ερυθραία κάτι το οποίο όμως δεν έγινε. Με εξαίρεση την Πορτογαλία, τα υπόλοιπα κράτη-μέλη δεν εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους αναφορικά με την μετεγκατάσταση των νεοαφιχθέντων επί ευρωπαϊκών εδαφών.

Σχεδόν μόνο το 1/5 των 160.000 που έφτασαν στην Ελλάδα και την Ιταλία έχουν μετεγκατασταθεί. Μετά την Ουγγαρία και η Πολωνία αρνήθηκε κατηγορηματικά την υποδοχή προσφύγων. Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε διορία και στις δύο χώρες να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή γραμμή μέχρι τέλος Ιουνίου, απειλώντας τόσο την Ουγγαρία όσο και την Πολωνία με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου.

Στο μεταξύ η πολωνική κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα υπερασπίσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το δικαίωμά της να αρνηθεί την υποδοχή προσφύγων, ως επί το πλείστον από την Ελλάδα και την Ιταλία. Σύμφωνα με τον Κατσίνσκι, οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε σε «κοινωνική καταστροφή». Τέλος, ο Πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα δήλωσε πρόσφατα ότι «η Πολωνία είναι ανοιχτή. Όποιος θέλει να έρθει στη χώρα, μπορεί να το κάνει. Αλλά αυτό που δεν θα επιτρέψουμε είναι να επιβληθεί αναγκαστικά στην Πολωνία να δεχθεί πρόσφυγες».