ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ Η ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Aπειλεί να κλείσει τα λιμάνια της

H κυβέρνηση της Ιταλίας ‘’ανεβάζει’’ τους τόνους εναντίον των μεταναστών και εναντίον των Ευρωπαίων γειτόνων της. 

Πάνω από 12.000 μετανάστες διασώθηκαν μεταξύ της περασμένης Κυριακής και Τρίτης ανοιχτά της Λιβύης, εκ των οποίων 5.000 μόνο την περασμένη Δευτέρα. Απέναντι σε αυτό το νέο κύμα και ενώ οι δομές της είναι υπερπλήρεις, η Ιταλία ανέβασε τον τόνο από την περασμένη Τετάρτη και απείλησε να κλείσει τα λιμάνια της. 

Την Κυριακή, 2 Ιουλίου, έγινε, μάλιστα, άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας για το ζήτημα. 

Μετά την συνεδρίαση, ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Marco Minniti κάλεσε για μια ακόμη φορά τους Ευρωπαίους εταίρους να ανοίξουν τα δικά τους λιμάνια στα πλοία που διασώζουν μετανάστες ώστε να ελαφρύνουν λίγο την Ιταλία, που μαζί με την Ελλάδα επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των συνεχιζόμενων μεταναστευτικών ροών.

«Αν τα μοναδικά λιμάνια προς τα οποία έρχονται οι μετανάστες είναι τα ιταλικά, αυτό δεν πάει άλλο. Αυτή είναι η καρδιά του προβλήματος», είπε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών στην εφημερίδα Il Messaggero. «Εγώ είμαι ευρωπαϊστής, αλλά θα ήμουν περήφανος αν ένα μόνο πλοίο με μετανάστες, αντί να έρχεται στην Ιταλία, πάει σε άλλο λιμάνι. Αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα της Ιταλίας αλλά θα ήταν ένα εξαιρετικό σημάδι ότι η Ευρώπη θέλει να βοηθήσει την Ιταλία», πρόσθεσε ο υπουργός. 

Παράλληλα η Ρωμη απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς την Αυστρία ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις μεταξύ τους σχέσεις αν οι Αυστριακοί προχωρήσουν σε συνοριακούς ελέγχους και στην ανάπτυξη στρατού στα σύνορα,  προκειμένου να ελέγξουν και να σταματήσουν την εισροή μεταναστών.

Ο Υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία κατεπείγουσα κατάσταση στο μεθοριακό πέρασμα Μπρένερ, στις Άλπεις, όπου θα εφαρμοστούν τα μέτρα. “Ειλικρινά αιφνιδιάστηκα από τα σχόλια του Αυστριακού υπουργού Άμυνας”, του Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μινίτι.