ΣΤΑ ΣΚΑΡΙΑ ΝΕΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΗ ΡΩΜΗ – Στόχος η δημιουργία «κέντρων ελέγχου» στην Αφρική

Την πρόθεση της Ιταλίας να οργανώσει σύντομα μια σύνοδο για το μεταναστευτικό στη Ρώμη, με στόχο την δημιουργία «κέντρων ελέγχου» στην Αφρική,  αποκάλυψε στην εφημερίδα Corriere della Sera ο Marco Minniti, Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Gentiloni.

Στη σύνοδο πρόκειται να πάρουν μέρος ευρωπαίοι εταίροι μαζί με χώρες της βόρειας Αφρικής, με στόχο να δημιουργηθούν «κέντρα ελέγχου και επιλογής». Ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με τον Νίγηρα και την Αιθιοπία για να υπογραφούν συμφωνίες και να σταματήσουν οι μεταναστευτικές ροές, αλλά θεωρεί ότι «η πρωτοβουλία πρέπει να διευρυνθεί» διότι «δεν πρέπει να είναι μόνον ιταλική, αλλά ευρωπαϊκή».

Ο Minniti υποστηρίζει ότι «οι μετανάστες αποτελούν θέμα ζωτικής σημασίας, την  πρώτη μεγάλη πρόκληση από τη γέννηση μιας ενωμένης Ευρώπης» καθώς και ότι «αν η Ευρώπη δεν λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, θα χάσει μεγάλο μέρος των κοινωνικών, δημοκρατικών και πολιτικών της κατακτήσεων». Εκτιμά επίσης, ότι «η αναρχία των αφίξεων και η έλλειψη συντονισμού στις Βρυξέλλες συνέβαλε στο Brexit, τροφοδοτεί τη Le Pen στη Γαλλία, ευνοεί τους νεοναζί στην Γερμανία, προκαλεί τη λαϊκίστικη δυσαρέσκεια στην Ιταλία και όχι μόνον».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Corriere della Sera η σύνοδος της Ρώμης για το μεταναστευτικό, σε επίπεδο αρμόδιων υπουργών, θα οργανωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα.