Στο περιθώριο του G20: Διεθνής αναγνώριση για Σύριες πρωταθλήτριες κολύμβησης που έσωσαν πρόσφυγες

Την ίδια στιγμή που το βράδυ της παραμονής των εργασιών της Συνόδου G20 γίνονταν συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία στους δρόμους του Αμβούργου, δύο αδελφές από την Συρία βρίσκονταν στη σκηνή σε μιαν αίθουσα στην αρένα Barclaycard στη συνοικία Άλτονα και πρόφεραν τον όνομά τους. «Το όνομά μου είναι Σάρα Μαρντίνι και κατάγομαι από τη Συρία, είμαι πρόσφυγας και έχω επωφεληθεί από τη γενναιοδωρία των Γερμανών».

Η Γιούσρα και η Σάρα Μαρντίνι, πρωταθλήτριες κολύμβησης από τη Συρία, έσωσαν από βέβαιο πνιγμό 18 άνθρώπους πάνω σε πλοιάριο προς τη Λέσβο. Στη G20 ήρθαν για να τραβήξουν την παγκόσμια προσοχή στη μοίρα των προσφύγων.

Όπως για πολλούς άλλους πρόσφυγες, η Ελλάδα έγινε για τη Σάρα και την αδελφή της, Γιούσρα, τόπος δραματικών περιστατικών για τη ζωή τους. Ήταν Αύγουστος του 2015 όταν οι τότε ανήλικες έφυγαν από τη Συρία. Ταλαντούχες αθλήτριες, εγκατέλειψαν μια ζωή ως ανερχόμενα αστέρια στην εθνική ομάδα κολύμβησης της Συρίας και μια πατρίδα, θέατρο εμφυλίου. Από τη Δαμασκό μέσω Ιορδανίας διέφυγαν στη Σμύρνη. Με ένα ασφυχτικά γεμάτο πλοιάριο τόλμησαν όπως πολλοί άλλοι το επικίνδυνο ταξίδι στη Λέσβο.

Σε κάποια στιγμή της διαδρομής, η λέμβος δεν άντεξε το βάρος κι άρχισε να βυθίζεται. Τότε οι δύο αθλήτριες πήραν την πρωτοβουλία και με ένα σχοινί ρυμούλκησαν κολυμπώντας τη βάρκα επί ώρες, ολόκληρη τη νύχτα μαζί με άλλους επιβάτες, σώζοντας από βέβαιο πνιγμό 18 ψυχές. Μια ηρωική πράξη που χάρισε στις δύο αδελφές διεθνή αναγνώριση.

Η Γιούσρα Μαρντίνι, 19χρονη πρωταθλήτρια, όταν αναδείχθηκε στις αρχές του χρόνου ειδική πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας των ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε «Θέλω να διαδώσω το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες είναι κανονικοί άνθρωποι που ζουν με ψυχολογικά τραύματα και υπό άθλιες συνθήκες».

«Νομίζω ότι όλοι, από όπου κι αν κατάγονται, πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν με ασφάλεια και να εκπληρώσουν τα όνειρά τους», τόνισε η Σάρα ενώπιον χιλιάδων θεατών στο Αμβούργο. Με γερμανική βοήθεια θα μπορέσει να σπουδάσει στο Βερολίνο Οικονομικά και Πολιτικές Επιστήμες. «Είναι σημαντικό να έχει ο κάθε πρόσφυγας παντού στον κόσμο μια σωστή εκπαίδευση», λέει. Η Σάρα Μαρντίνι και η αδελφή της βρίσκονται μεν στο Αμβούργο, αλλά πολύ μακριά από τους 20 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Εκείνο που επιδιώκουν ακόμη και έτσι είναι να τραβήξουν την παγκόσμια προσοχή για την υπόθεση των προσφύγων.