ΤΕΣΤ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ – Η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων από την Υπηρεσία Ασύλου

«Ποιο είναι το κοντινότερο τζαμί στο σπίτι σου;» ή «Σε ποιο σχολείο πήγαινες;» ή «Τι ομάδα είσαι;». Ερωτήσεις απλές, που ωστόσο η απάντησή τους θα κρίνει για έναν πρόσφυγα αν θα συνεχίσει τη ζωή σου στη Γερμανία ή αν θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Οι άνθρωποι που είναι εκπαιδευμένοι να πραγματοποιούν τις συνεντεύξεις προκειμένου να κρίνουν αν κάποιος δικαιούται άσυλο ή όχι, χρειάζεται να κάνουν μεγάλη έρευνα προκειμένου να μπορούν να διαπιστώσουν την αλήθεια των λεγομένων του αιτούντος.

Όπως δήλωσε υπάλληλος της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου ”υπάρχουν πολλές πληροφορίες από τις χώρες καταγωγής των αιτούντων άσυλο που οφείλουμε να γνωρίζουμε. Αν, για παράδειγμα, κάποιος αναφέρει μια μάχη, πρέπει να βρούμε αν πραγματικά συνέβη το συγκεκριμένο γεγονός την εποχή που εκείνος ισχυρίζεται ότι ήταν στην περιοχή. Από την άλλη, οφείλει να αποδείξει την αλήθεια των λεγομένων του”.

Κάθε αίτημα εξετάζεται εξατομικευμένα, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης.  Ωστόσο μπορεί να συντρέχουν ειδικοί λόγοι που η Υπηρεσία οφείλει να διερευνήσει. ”Για παράδειγμα, οι Αλβανοί δεν κινδυνεύουν στην πατρίδα τους, η Αλβανία είναι μια χώρα που γενικά δεν παράγει πρόσφυγες. Ομως μπορεί ενός συγκεκριμένου ανθρώπου να διατρέχει κίνδυνο η ζωή του για ιδιαίτερους λόγους”, τονίζει η υπάλληλος της υπηρεσίας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ωστόσο, η πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημα ασύλου είναι ελάχιστη. Παρόλα αυτά, η Υπηρεσία Ασύλου είναι υποχρεωμένη να το διερευνήσει, ακολουθώντας τη νόμιμη και χρονοβόρο διαδικασία.

Χαρακτηριστικά, το 2016 κατέθεσαν στην Ελλάδα αίτημα ασύλου 1.420 άτομα από την Αλβανία και 688 άτομα από τη Γεωργία. Αντίστοιχα, το 2017, 334 Αλβανοί υπήκοοι και 227 Γεωργιανοί έκαναν το ίδιο. Συνολικά από το 2013 έως το 2017, συνολικά 3.745 Αλβανοί και 1.993 Γεωργιανοί έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου στην Ελλάδα.

Το 2016 κατατέθηκαν στην Ελλάδα 51.092 αιτήματα ασύλου (μηνιαίος μέσος όρος 4.258). Το 2017 είχαν κατατεθεί έως το τέλος Μαρτίου 16.870 αιτήματα. Η ελληνική Υπηρεσία Ασύλου συνολικά έχει τη δυνατότητα πλέον να διεκπεραιώνει 170 αιτήματα την ημέρα.