ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – Πρότυπο κέντρο φιλοξενίας στην Ολλανδία

Ένα ανεξάρτητο, αυτόνομο χωριό, που δημιουργήθηκε μέσα σε λιγότερο από δυόμισι χρόνια, είναι πλέον το μεγαλύτερο Κέντρο Υποδοχής αιτούντων άσυλο στην Ολλανδία. Το «Κέντρο Υποδοχής COA» βρίσκεται στην πόλη Ter Apel, στο βόρειο τμήμα της χώρας, και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 2.000 αιτούντες άσυλο.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο ΑΠΕ παραπέμποντας στην ιστοσελίδα http://www.designboom.com, το πρότυπο κέντρο φιλοξενίας αποτελείται από 258 κατοικίες (ισόγειο, πρώτος όροφος), διατεταγμένες γύρω από μια κεντρική ζώνη πάρκου. Αυτή η πολεοδομική σχεδίαση επιτρέπει μεγαλύτερο χώρο μεταξύ των κατοικιών, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ιδιωτικότητα για τους κατοίκους, μειώνοντας συγχρόνως την πυκνοκατοίκηση.

Στην είσοδο του κέντρου βρίσκεται μια δενδροφυτεμένη λεωφόρος, που συνδέεται με το κεντρικό πάρκο. Πίσω από το κτίριο υποδοχής, ένα δημοτικό σχολείο προσφέρει στα μικρά παιδιά μια εισαγωγή στην ολλανδική γλώσσα και στο ολλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Το κέντρο περιλαμβάνει επίσης τα κτίρια που στεγάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες, τις κοινωφελείς υπηρεσίες και τα γήπεδα άθλησης, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο του πολεοδομικού σχεδιασμού, ενώ οι οκτώ συνοικίες είναι από τη μία και την άλλη πλευρά του αυτού του κέντρου. Κάθε μία από αυτές χαρακτηρίζεται από μία διαφορετικά σε κάθε περίπτωση σχεδιασμένη πλατεία καθώς και ένα περίπτερο το οποίο χρησιμεύει ως τοπόσημο και τόπος συνάντησης.

Οι αυλές στις γειτονιές συνδυάζουν χώρους αναψυχής και παιδότοπους. Από περιβαλλοντική σκοπιά, προβλέφθηκε εξαιρετική μόνωση των κτιρίων, καθώς και υψηλής απόδοσης ανάκτηση θερμότητας. Σε όλες τις στέγες έχουν τοποθετηθεί ηλιακοί συλλέκτες.

Το «Κέντρο Υποδοχής COA» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των γραφείων BAM Bouw en Techniek και DeZwarteHond – κέρδισαν τον διαγωνισμό το 2014 – , ενώ το γραφείο FELIXX ανέλαβε τον τομέα αρχιτεκτονικής τοπίου.