Το όνειρο της Balqees από τη Σομαλία

Το όνειρο της Balqees από τη Σομαλία

Με την αποφοίτησή της από την Τεχνική Σχολή της Λάρνακας χθες το βράδυ, ένα όνειρο ζωής έγινε πραγματικότητα για την εικοσάχρονη Balqees από τη Σομαλία, που διαμένει ως πρόσφυγας στην Κύπρο.

«Σήμερα ένα όνειρο που είχα πάντα έγινε πραγματικότητα. Μπορεί να αναρωτιέστε πώς η αποφοίτηση από το γυμνάσιο μπορεί να είναι όνειρο, αλλά για μένα είναι -αυτό δεν θα ήταν δυνατό στη χώρα μου. Μετά από τόσες πολλές προκλήσεις, δεν είναι λίγο ότι αποφοιτώ σήμερα και μπορώ να ελπίζω ότι θα μπορέσω να σπουδάσω», ανέφερε συγκινημένη η Balqees, με τους συμμαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς των υπόλοιπων παιδιών να την χειροκροτούν.

Η Balqees έχοντας χάσει επαφή με την οικογένειά της μέσα στη δίνη του πολέμου στη Σομαλία, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα της και ν’ αναζητήσει ασφάλεια. Φτάνοντας στην Κύπρο πριν από πέντε χρόνια, στην ηλικία των 15 ετών, βρέθηκε μόνη και μακριά από την οικογένειά της σε μια ξένη χώρα για την οποία τίποτα δεν ήξερε -ούτε τη γλώσσα ούτε για τον πολιτισμό. Ως ασυνόδευτο και χωρισμένο παιδί, ζούσε σε στέγη στη Λάρνακα μαζί με άλλα ασυνόδευτα παιδιά αιτητές ασύλου. Ξεκίνησε να πηγαίνει σε απογευματινά μαθήματα και να μαθαίνει Ελληνικά, αλλά πολλές φορές ένιωθε να την πνίγει η μοναξιά και η νοσταλγία για την οικογένειά της.

Μόλις αναγνωρίστηκε πρόσφυγας, η Balqees άρχισε και πάλι να ελπίζει. Έχοντας ήδη εντοπίσει τη μητέρα της και τα μικρότερα αδέλφια της, ως αναγνωρισμένη πρόσφυγας μπορούσε πλέον να υποβάλει αίτηση για οικογενειακή επανένωση και να ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα μπορούσαν να ζήσουν και πάλι μαζί.

Κατόπιν έγκρισης της αίτησής της για οικογενειακή επανένωση, ακόμα ένα όνειρό της σύντομα θα γίνει πραγματικότητα -να ζήσει με τη μητέρα και τ’ αδέλφια της στην Κύπρο. Νιώθοντας την ασφάλεια που παρέχει το καθεστώς του πρόσφυγα και την ανακούφιση ότι σύντομα θα βρισκόταν και πάλι με την οικογένειά της, η Balqees επικεντρώθηκε στο στόχο της και κυνήγησε το όνειρό της για εκπαίδευση.

Με την υποστήριξη του σχολείου κατάφερε ν’ αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και ν’ αποφοιτήσει. Βέβαια, ο δρόμος δεν τελειώνει εδώ. Επόμενος στόχος της Βalqees είναι να σπουδάσει και να γίνει κοινωνική λειτουργός.

(Φωτογραφία και κείμενο από την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες)

 

Πηγή: http://dialogos.com.cy/blog/to-oniro-tis-balqees-apo-ti-somalia/#.W2gCrFUzbIW