ΤΟΥΡΚΙΑ: ΠΩΣ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ – Ως τουρίστες φτάνουν οι μετανάστες

Αυξημένες, σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, δείχνουν να είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Στη Λέσβο, το πρώτο 15θήμερο του Μαΐου έφτασαν 359 άτομα (281 όλο τον Απρίλιο), στη Χίο 467 (505 τον Απρίλιο) και στη Σάμο 83 (243 τον Απρίλιο). Οι αφίξεις αυτές ανέβασαν τον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά σε 8830 από 8546 στα τέλη του Απριλίου.

Ενδιαφέροντα είναι όμως και τα στοιχεία που αφορούν την εθνική καταγωγή των όσων περνάνε στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο. Αυτά λοιπόν δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα πλέον των όσων φτάνουν στο νησί είναι Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της κεντρικής Αφρικής. Πρόκειται για μετανάστες που φτάνουν στη Κωνσταντινούπολη, με απευθείας πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών, χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο αφού δεν απαιτείται η έκδοση θεώρησης διαβατηρίου (visa) για όσους φτάνουν στην Τουρκία από τις συγκεκριμένες χώρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Τουρκία σήμερα, περιμένοντας να ξεκινήσουν το ταξίδι προς την Ελλάδα και στη συνέχεια προς την άλλη Ευρώπη, βρίσκονται περίπου 1000 μετανάστες κατά 70% Αφρικανοί. Από αυτούς, μεγάλος είναι ο αριθμός των όσων θα περάσουν στα νησιά ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός όσων, από την Κωνσταντινούπολη, περνάνε στην Ελλάδα, μέσω Έβρου ή μέσω των Τουρκοβουλγαρικών συνόρων.  Αντίθετα, σημαντικά μειωμένοι και συνεχώς μειούμενοι είναι οι αριθμοί των Σύρων και άλλων προσφύγων.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η μετακίνηση Αφρικανών μεταναστών προς την Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός κυκλώματος διακίνησης γυναικών για πορνεία προς τις ευρωπαϊκές χώρες.