ΤΡΑΜΠ: Η μετανάστευση είναι προνόμιο, όχι δικαίωμα

Τη μεταναστευτική πολιτική και το προσφυγικό ζήτημα συζήτησαν μεταξύ άλλων η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ντόναλντ Τραμπ στη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο το Σάββατο, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι η μετανάστευση είναι προνόμιο και όχι δικαίωμα και να προσθέτει ότι πάνω απ΄όλα είναι η ασφάλεια των πολιτών. H κα. Μέρκελ αντέτεινε ότι πρέπει να γίνει δουλειά στο προσφυγικό, αλλά ταυτόχρονα «πρέπει να φροντίσουμε τους πρόσφυγες».

Ο Αμερικανός πρόεδρος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την Γερμανίδα καγκελάριο μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο ηγέτες στον Λευκό Οίκο, τόνισε ότι είχαν “εποικοδομητικές συνομιλίες” κατά τις οποίες αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι υπογράμμισε στην καγκελάριο την “ισχυρή υποστήριξή του” στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Παράλληλα, είναι “αναγκαίο οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να πληρώνουν το μέρος που τους αναλογεί” για την άμυνα της Συμμαχίας, πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε επίσης  ότι “δεν πιστεύει στον απομονωτισμό” αλλά είναι υποστηρικτής ενός “δίκαιου” εμπορίου. “Δεν είμαι απομονωτιστής, είμαι υποστηρικτής του ελεύθερου εμπορίου αλλά επίσης και του δίκαιου εμπορίου και το δικό μας ελεύθερο εμπόριο οδήγησε σε πολλά άσχημα πράγματα, όσον αφορά το χρέος και τα ελλείμματα”, υποστήριξε. Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι αναμένει οι ΗΠΑ να τα πάνε “εξαιρετικά καλά” στις εμπορικές σχέσεις τους με τη Γερμανία.

 

Η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου και του προέδρου  Τραμπ στην Ουάσιγκτον σημαδεύτηκε από μια εικόνα: «την άρνηση» του πλανητάρχη να σφίξει το χέρι της Άνγκελα Μέρκελ μπροστά στις κάμερες. Τα μέσα ενημέρωσης αναρωτήθηκαν, σχολίασαν και μετέδωσαν την εικόνα αυτή ωστόσο δεν έγινε κατανοητό γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ είπε όχι σε μια χειραψία. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ διαβεβαίωσε στο Spiegel ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ απλά δεν άκουσε την Μέρκελ να του τη ζητά.

Το περιστατικό αυτό, ωστόσο, θεωρήθηκε από τα γερμανικά ΜΜΕ ενδεικτικό του γενικότερου κλίματος της συνάντησης, όπου αναδείχθηκαν σαφώς οι διαφορές ανάμεσα στους δύο ηγέτες, είτε πρόκειται για τη μετανάστευση, είτε για το εμπόριο είτε για τις αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.