ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ – Τι αναφέρει ο Κύπριος Ευρωπαίος Επίτροπος

Παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την μετεγκατάσταση αλλά και την επανεγκατάσταση προσφύγων, υπάρχει μία συνεχής βελτίωση και εντατικοποίηση των προσπαθειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο προς την κατεύθυνση αυτή.

Ενδεικτικό είναι ότι από τον Οκτώβριο του 2015, 10.000 άτομα έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα και περίπου 4.000 από την Ιταλία. Τον περασμένο μήνα, περίπου 2.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν από τις δύο χώρες, σε σύγκριση με λιγότερους από 250 ανθρώπους την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Συνολικά έχουν μετεγκατασταθεί πάνω 14.400 άτομα.

”Οφείλω να ομολογήσω ότι μερικές φορές υπάρχουν διαφορές και διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με τις πολιτικές που εφαρμόζονται”, δήλωσε ο Κύπριος Ευρωπαίος Επιτροπος αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια, Χρίστος Στυλιανίδης.

“Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα σχετικά με το καθεστώς μετεγκατάστασης, αλλά ανεξάρτητα από τις τυχόν διαφορές, το πλαίσιο είναι πολύ σταθερό και είναι σύμφωνο με τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες”, σημειώνει. Παράλληλα ο κ. Στυλιανίδης τόνισε τη σημασία των ευρωπαϊκών πολιτικών για το προσφυγικό, ενώ διαφώνησε με τις χώρες που πιστεύουν ότι η παρούσα κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί ”χτίζοντας φράχτες και τοίχους”.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ο έλεγχος των συνόρων είναι σημαντικός, αλλά το γεγονός ότι η Ευρώπη βοηθάει τους πρόσφυγες είναι ένα ανθρωπιστικό καθήκον. Αναφέρθηκε επίσης στη Γερμανία, ως παράδειγμα μιας χώρας που έχει φιλοξενήσει 1,5 εκατομμύρια πρόσφυγες, ενώ εξήρε και το έργο που επέδειξαν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη σε αυτό τον τομέα όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γαλλία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Δανία και η Πορτογαλία.

Η ΕΕ έχει δαπανήσει περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια € για την επίλυση της παγκόσμιας κρίσης των προσφύγων, ιδιαίτερα στη Συρία.

Τέλος ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε τη σημασία της εκπαίδευσης ιδιαίτερα για τα παιδιά πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός για αυτό τον τομέα έχει αυξηθεί. ”Η εκπαίδευση είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση”, είπε.