ΞΑΝΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΙ ΑΦΓΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ – Φιλοξενείται ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων παγκοσμίως

Το Πακιστάν ξανάρχισε να επαναπατρίζει Αφγανούς πρόσφυγες, στέλνοντας σχεδόν 1.200 ανθρώπους πίσω στην πατρίδα τους, δήλωσε στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Στο Πακιστάν ζει ο δεύτερος μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων στον κόσμο, με 2,5 εκατομμύρια Αφγανούς πρόσφυγες. Πολλοί από αυτούς ζουν στο Πακιστάν από τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν, το 1979.

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στο Πακιστάν με πάνω από 130 νεκρούς τον Φεβρουάριο, το Ισλαμαμπάντ έκλεισε τις συνοριακές διελεύσεις με το Αφγανιστάν κι άρχισε να σχεδιάζει την ανέγερση ενός φράκτη κατά μήκος των συνόρων μήκους 2.500 χιλιομέτρων.

Η ΜΚΟ Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι επιτρέπει στο Πακιστάν να απελαύνει παρά τη θέλησή τους αφγανούς πρόσφυγες, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Την ίδια ώρα, το Πακιστάν αρνείται ότι οι πρόσφυγες υφίστανται κακομεταχείριση και ουσιαστικά εκδιώκονται, υποστηρίζοντας ότι η χώρα έχει επιδείξει μεγάλη γενναιοδωρία φιλοξενώντας τους Αφγανούς παρά τα δικά της οικονομικά προβλήματα. Οι Αφγανοί που επιστρέφουν αναχωρούν εθελοντικά, τονίζει το Ισλαμαμπάντ.

Παρά το γεγονός ότι το Ισλαμαμπάντ επιμένει ότι οι Αφγανοί πρόσφυγες επιστρέφουν εθελοντικά, οι ίδιοι οι πρόσφυγες διαμαρτύρονται πως υφίστανται διαρκή διωγμό και δεν τους παραχωρούνται δικαιώματα όπως στους πακιστανούς πολίτες, παρότι σε πολλές περιπτώσεις έχουν ζήσει κι εργαστεί δεκαετίες στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της UNHCR, 370.000 πρόσφυγες επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους το 2016, αφού το Πακιστάν ανακοίνωσε τα νέα σχέδιά του για τις επαναπροωθήσεις. Η HRW υπολογίζει πως άλλοι 200.000 πρόσφυγες χωρίς άδεια παραμονής απελάθηκαν στο Αφγανιστάν.