Υποτροφίες σε 200 πρόσφυγες θα δώσουν τα αμερικανικά κολέγια στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος με τίτλο «Από το καμπ στο κάμπους», το πρώτο για σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για πρόσφυγες στην Ελλάδα, τα αμερικανικά κολέγια της χώρας θα δώσουν υποτροφίες σε 200 πρόσφυγες. Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Πέμπτη στην Αθήνα από τον αμερικανό πρέσβη κ. Τζέφρι Πάιατ, τον πρόεδρο του Deree δρ Ντέιβιντ Χόρνερ, τον πρόεδρο του Ανατόλια δρ Πάνο Βλάχο και τον πρόεδρο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής-Πανεπιστήμιο Perrotis δρ Πάνο Κανέλλη.

Οι υποτροφίες είναι για ένα χρόνο και, στη συνέχεια, θα κριθεί αν ο φοιτητής είναι ικανός να συνεχίσει στο ίδιο κολέγιο, αν θα διοχετευθεί σε σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης ή αν θα συνεχίσει τις σπουδές του σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι ενδιαφερόμενοι πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο πρέπει να είναι πάνω από 18 χρονών και μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις ως τις 30 Αυγούστου. Η επιλογή θα βασιστεί κυρίως στις συνεντεύξεις διότι πολλοί πρόσφυγες δεν διαθέτουν αντίγραφα των σχολικών ή πανεπιστημιακών διπλωμάτων που έχουν αποκτήσει στη χώρα τους.

Θα δοθούν 100 υποτροφίες από το Deree στην Αθήνα, 50 το Κολέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη και 50 η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης-Perrotis College. Και τα τρία αυτά κολέγια έχουν στην ιστορία τους κάποια σχέση με πρόσφυγες: είτε ήρθαν ως «πρόσφυγες» στην Ελλάδα είτε ξεκίνησαν παρέχοντας εκπαίδευση σε πρόσφυγες. Όπως είπε ο κ. Πάιατ, η ιδέα προέκυψε ύστερα από μια επίσκεψή του σε καταυλισμό όπου μία πρόσφυγας εξέφρασε την ελπίδα της να συνέχιζε τις σπουδές της τις οποίες είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει στη Συρία. «Υπάρχουν χιλιάδες πρόσφυγες στην ίδια θέση. Θελήσαμε να κάνουμε κάτι για να δώσουμε στους νέους αυτούς ανθρώπους την ευκαιρία να σπουδάσουν, το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής μας προσπάθειας να βοηθήσουμε την Ελλάδα στο προσφυγικό. Τα τρία αμερικανικά κολέγια στην Ελλάδα ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στην πρότασή μας», είπε ο κ. Πάιατ.

Το επόμενο δίμηνο, ένα δίκτυο ΜΚΟ θα κάνει γνωστές τις πληροφορίες για το πρόγραμμα υποτροφιών στους πρόσφυγες. Εκείνοι που θα επιλεγούν να παρακολουθήσουν μαθήματα θα πρέπει να μιλούν αγγλικά αν και θα λάβουν ενίσχυση στην αγγλική γλώσσα. Δεν προβλέπεται φιλοξενία των υποτρόφων αλλά βοήθεια στην μεταφορά τους προς τα κολέγια απ’ όπου και αν ζουν (είτε σε διαμερίσματα είτε σε καταυλισμούς) καθώς και στη σίτισή τους όσο διαρκούν οι σπουδές τους. Όσοι μετεγκατασταθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα μπορούν να συνεχίσουν εκεί τις σπουδές τους καθώς τα μαθήματα που θα ολοκληρώσουν στη Ελλάδα αναγνωρίζονται από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.